Какви са нормалните диапазони на нивата на FSH и какво да се правят, ако те са с висок или нисък

Какви са нормалните диапазони на нивата на FSH и какво да се правят, ако те са с висок или нисък

фоликули, стимулиращи хормона (FSH), играе неразделна роля в репродуктивните процеси. Лекарите могат да тестват нивата на FSH, за да оценят плодовитостта, наред с други неща.

При хората, назначени при раждане, FSH помага да узреят фоликулите на яйчниците, които отделят яйца, наречени OVA. Без освобождаването на FSH, репродуктивният цикъл не може да продължи, тъй като яйчниците няма да освободят яйце.

Хората, назначени от мъжки пол, за да подкрепят растежа и развитието на сперматозоидите.

Лекарите могат да проверяват нивата на FSH, използвайки кръвен тест за оценка на плодовитостта или да видят дали човек преминава през Менопауза. Обикновено правят това заедно с тестове за други полови хормони, като тестостерон или естроген.

Тази статия изследва какви са нивата на FSH и как FSH тестовете се отнасят до менопаузата и плодовитостта.

секс и Полът съществува в спектъра. За целите на тази статия използваме „мъжки“ и „женски“, за да се отнасяме към пола на човек, назначен при раждането. Научете повече.

Нормални диапазони на FSH

Лекарите поръчват кръвни тестове за измерване на нивата на FSH по отношение на международните единици на литър (IU/L)

Нормални FSH диапазони При жените

нивото на FSH на човек ще се промени през целия си живот. По -долу е един набор от насоки за нивата на FSH за женски на различни етапи на живот.

Тези диапазони могат да варират в зависимост от това какви точни тестове лабораторни писти.

Ако женската има FSH ниво на 30 IU/L или по -висок и не е имал период в продължение на година, те вероятно са достигнали менопауза.

Въпреки това, лекарите не изискват тестове за диагностициране на менопаузата. Те често могат да диагностицират менопаузата, като оценяват медицинската история и симптоми на човек.

Типичните нива на FSH на човека ще варират през етапите на менструалния цикъл.

Нормални нива на FSH
преди пубертета 0–4 iu/l
по време на puberty 0.3–10 IU/L
While still menstruating 4.7–21.5 IU/L
след менопауза 25.8–134.8 IU/L

по време на ранните етапи на Бременност, 26–30 дни след овулацията, нивата на FSH на човек спадат до около 0,1 IU/L.

Нормалните FSH диапазони при мъже

нивата на FSH на човек ще се променят през целия ход техния живот. По -долу са типичните диапазони на FSH за мъжете на Съединените щати за мъжете. Други институции могат да имат различни диапазони.

етап на менструалния цикъл Нормални нива на FSH
1–9 IU/L
6–26 IU/L
1–9 IU/L
FSH диапазон
преди пубертета 0— 5 IU/L
по време на пубертета 0.3—10 IU/L
1.5—12.4 IU/L

Тези диапазони могат да варират между лабораториите и проучванията. Например, проучване от 2011 г. съобщава, че докато силната мемориална болница в Рочестър, Ню Йорк, определя нормален диапазон за нивата на мъжки FSH като 1,4–18,1 IU/L, резултатите от над 4,5 IU/L могат да бъдат свързани с отрицателна сперма Анализ.

Допълнителни тестове

При тестване за плодовитост при жените, лекар може също да помоли човек да проследи температурата си, тъй като това може да се повиши по време на овулацията. По същия начин те могат да поръчат изображения за проверка на фалопиевите тръби. Яйцето не може да пътува до матката за имплантация, ако тръбите са блокирани.

Ако човек изпитва нередовни периоди около епохата на менопаузата, лекарите могат да тестват за други нива на хормони, включително стимулиращи щитовидната жлеза и пролактина , за да се помогне за насочване на диагнозата.

Симптомите на високи нива

повишените нива на FSH рядко причиняват специфични симптоми.

При жените повишените нива могат да бъдат признак на знак за Менопауза, която може да причини симптоми, включително:

  • Горещи светкавици
  • Наддаване на тегло
  • Вагинална сухота
  • Нередовна менструация
  • нарушения на съня
  • Емоционални промени
  • загуба на кост

Рядко хипофизно състояние, наречено синдром на хиперстимулация на яйчниците (OHSS), може да причини висок FSH синдром нива при жените. Повечето случаи на OHSS са резултат от лечение на плодовитост. Лекарите редовно ще наблюдават хората, подложени на тези лечения за признаци на OHSS.

Симптомите включват разширени яйчници и натрупване на течност в корема, което води до болка в таза.

Симптоми на ниски нива

При децата ниските нива на FSH могат да бъдат признак на забавен пубертет. Симптомите на ниски нива на FSH включват:

  • Ограничено производство на сперма
  • Забавянето на сексуалното развитие

Използване на FSH тест

Лекарите често поръчват FSH теста като част от редица тестове. Има редица причини за извършване на FSH тест, включително:

  • Тестване на менопаузата: Ако менструалният цикъл на човек е станал нередовен или изобщо не е имал период, лекар може да разпореди Тестът. Ако нивата на FSH са високи, това може да показва менопауза.
  • Тест на плодовитостта на жените: Ако човек не овулира, нивата им на FSH могат да бъдат високи или ниски, в зависимост от причината.
  • Тестване на плодовитостта на мъжете: FSH стимулира растежа на сперматозоидите. Ако нивата на FSH на човек са високи, това може да означава, че тестисите им не функционират правилно.

В допълнение към тестване за плодовитост и менопауза, лекарите могат да поръчат FSH тест, за да търсят хипофизно разстройство или да определи дали детето влиза в пубертета твърде рано или твърде късно.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) също одобри тест за урина, който измерва нивата на FSH. Хората могат да направят този тест у дома. Ако човек има затруднения при зачеването, тестът може да покаже дали е в ранните етапи на менопаузата.

Рискове и съображения

FSH тест обикновено се състои от обикновен кръвен тест. Необходима е малка проба кръв и рисковете са минимални. Човек обикновено може да се върне към ежедневните си дейности след това.

лекар няма да използва теста на FSH, за да определи дали човек преминава през менопауза или да идентифицира причини за безплодие.

Един Провалянето на хормонално тестване е, че хормоните на човек се колебаят в продължение на часове и дни. И така, вземането на кръвна проба и тестването й за хормони осигурява само „моментна снимка“ на техните нива. В резултат на това много лекари ще помолят хората да вземат FSH тест на третия ден от своя цикъл, когато тестват за плодовитост.

Диагнозата въз основа на нивата на FSH може да бъде неточна, особено при жените. Мъжките обикновено имат по -стабилни нива на хормони.

Някои лекарства могат да повлияят на нивата на FSH. За да се предотвратят фалшиви показания, е важно https://harmoniqhealth.com/bg/parazitol/ хората да кажат на лекаря си за всякакви лекарства или билкови добавки, които приемат.

Примери за лекарства, които биха могли да увеличат нивата на FSH, включват:

лекарства, които Намаляването на нивата на FSH включва:

  • Хормонални заместващи терапии
  • Орални контрацептиви
  • Фенотиазини

перспективи и следващи стъпки

FSH тестовете могат да помогнат на лекар да оцени плодовитостта или състоянието на менопаузата.

лекар може да препоръча да вземете няколко кръвни проби от менструация по време на техния менструален цикъл, за да видите дали техният FSH нивата са постоянно високи, ниски или нормални.

Въпреки това, повечето хора, преминаващи през менопаузата, няма да изискват FSH тестване.

При жените, по -големи от 45, само следните симптоми обикновено са достатъчни са достатъчни са достатъчни са достатъчни са достатъчни са достатъчни За да потвърдите, че преминават през менопауза:

  • Нередовни периоди
  • горещи светкавици
  • Промени в настроението
  • Трудно сън
  • Вагинална сухота

за p Eople под 40, FSH тестовете могат да бъдат полезен диагностичен инструмент за оценка на проблемите на плодовитостта или ранната менопауза.

  • Здравословно/гинекология на жените

Contents