Какво да знаем за сънна апнея и висок холестерол

Какво да знаем за сънна апнея и висок холестерол

Хората със сънна апнея спират да дишат, докато спят. Състоянието може да повлияе на здравето на човек и вече експертите разпознават връзка между холестерола и сънната апнея.

сънната апнея нарушава съня на човек, което може да има отрицателни последици за здравето във времето. Изследователите са свързани с обструктивна сънна апнея (OSA) и висок холестерол, но не е ясно защо връзката съществува.

Вероятно е различни фактори да обясняват връзката. Някои от тях могат да бъдат физиологични промени, като нарушен сън, засягащ чернодробните ензими, които разграждат мазнините. Други могат да бъдат фактори на начина на живот. Например, хората, които са хронично уморени, може да са по -склонни да избират преработени храни с високо съдържание на холестерол и мазнини и по -малко вероятно да се упражняват.

Тази статия разглежда холестерола и сънната апнея, рисковите фактори и възможностите за лечение.

Сексът и пол съществуват в спектъра. Тази статия ще използва термините „мъжки“, „женска“ или и двете, за да се позовава на секс, назначен при раждането. Щракнете тук, за да научите повече.

Има ли връзка между висок холестерол и сънна апнея?

Да, има връзка между висок холестерол и сънна апнея.

Голямо проучване на 8 592 участници изследва тази връзка. Участниците не са диагностицирали високи нива на липиди в кръвта и предварително приемат лекарства за понижаване на липидите.

Важно е да се отбележи, че 69% от участниците са били мъже и проучването не е подробно подробно расова демография.

Изследователите откриха значителна връзка между високия общ холестерол, вредния липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол, триглицеридите и сънната апнея.

Те също така отбелязват, че хората с по-тежка сънна апнея имат по-ниски нива на липопротеин с висока плътност (HDL), известен още като „добър“ холестерол. Този тип холестерол е важен, тъй като помага на тялото да премахне излишния LDL, известен още като "лош" холестерол.

Как сънят влияе на нивата на холестерола

Качество, непрекъснатият сън е важен за цялостното здраве. Изглежда също така влияе върху нивата на холестерола.

Въпреки това, изследователите все още се опитват да разберат как сънят влияе на холестерола. Докато някои проучвания, като този анализ на 2018 г., показаха връзка, други не откриха значителна връзка.

Например, проучване от 2019 г. на 2705 участници установи връзка между по -кратката продължителност на съня, високи триглицериди и нисък HDL (добър) холестерол. Изглежда обаче, че продължителността на съня не влияе на нивата на LDL (лоши) холестерол. Тези резултати означават, че макар липсата на сън да се отнася до по -ниските нива на добър холестерол, не е показано, че увеличава лошия холестерол.

Въпреки това, голямо проучване за 2019 г. в Китай установи, че мъжете с OSA имат повишен риск от високи нива на LDL и ниски HDL холестерол.

Експертите предложиха множество възможни обяснения за тези конфликтни констатации. Някои предполагат, че тъй като сънят засяга определени нива на хормони, може да има разлики между мъжете и жените. Други предполагат, че нарушеният сън допринася за промените в чернодробните ензими, които превръщат холестерола в жлъчни киселини, които след това могат да повишат нивата на липидите в кръвта.

Като цяло, нарушената и по -късата продължителност на съня изглежда отрицателно влияе на профилите на липидите в кръвта, но не е ясно точно защо или как се прави.

Условия, свързани със сънна апнея

Освен нарушаване на съня на индивида, сънната апнея може да допринесе за редица усложнения, включително:

 • Нерегулярно, неправилно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, неправилно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, нередовно, неправилно, нередовно, неправилно, нередовно, неправилно, нередовно, неправилно, нередовно, неправилно, нередовно, неправилно, нередовно, неправилно, нередовно, неправилно, нередовно, неправилно, нередовно, нередовно, неправилно Често бърза сърдечна честота (предсърдно мъждене)
 • Някои ракови заболявания
 • Хронично бъбречно заболяване
 • Когнитивни и поведенчески разстройства
 • сърдечна болест
 • Проблеми с очите
 • Метаболитни разстройства
 • Обади за бременност

Рискови фактори

Освен сънната апнея, определени фактори може да увеличи риска на индивида от висок холестерол, включително:

 • Здравословни състояния: Диабет тип 2 и затлъстяване могат да повлияят на профила на липидния профил на индивида и да доведат до ниски нива на HDL и високи LDL холестерол.
 • Поведение: Яденето на диета с високо съдържание на наситени мазнини, тютюнев тютюн и ниски нива на физическа активност може да допринесе за висок холестерол и сърдечни заболявания.
 • Възраст и пол: Рискът от висок холестерол се увеличава с възрастта. Обикновено жените имат по -ниски нива на холестерол LDL от мъжете, докато навършат 55 години или менопауза. Мъжките обикновено имат по -ниски нива на холестерол HDL от жените.

Освен това, някои индивиди имат наследствено състояние, наречено фамилна хиперхолестеролемия. Това причинява високи нива на холестерол на LDL дори в млада възраст. Ако дадено лице не получи лечение за състоянието, нивата на холестерола продължават да се увеличават с напредване на възрастта.

Лечение

Лекарите могат да препоръчат различни лечения както за висок холестерол, така и за сънна апнея. Например, хората могат да понижат нивата на холестерола с промени в начина на живот и лекарства.

Промените в начина на живот за по-нисък холестерол

Лекар може да препоръча:

 • Сърдечно хранене: Хората трябва да ограничават наситените и транс мазнините и да изберат хранителни вещества- Плътни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и стройни меса.
 • Управление на теглото: Ако човек има излишно тегло, работата за достигане на умерено тегло може да помогне за по -ниски нива на холестерол на LDL. Управлението на теглото е особено критично за индивиди с метаболитен синдром, което означава, че имат високи триглицериди, ниски нива на HDL холестерол и имат наднормено тегло с измерване на талията над 40 инча (IN) за мъже и 35 за жените. Този клъстер от състояния увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.
 • Физическа активност: Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) препоръчват 150 минути физическа активност всяка седмица.
 • Управление на стреса: Хроничният стрес може да доведе до повишени LDL и намалени нива на холестерол HDL, така че хората могат да се опитат да включват дейности, свързани със стреса през деня си. Те могат да включват медитация, упражнения и свързване с приятели.
 • Напускане на тютюнопушенето: Когато хората спират да пушат, техният HDL холестерол може да се увеличи, като помага за понижаване на вредния LDL холестерол.

Лекарства за по -нисък холестерол

Лекарите могат да препоръчат лекарства за управление на нивата на холестерол. Опциите включват:

 • Статини за блокиране на производството на LDL холестерол в черния дроб
 • Секстанти на жлъчна киселина, за да се намали количеството мазнини, които тялото абсорбира от храната
 • cholesterol https://harmoniqhealth.com/ absorption inhibitors to lower triglycerides and decrease cholesterol absorption from food
 • nicotinic acid to decrease LDL cholesterol and triglycerides and increase HDL cholesterol

Sleep apnea treatment options

Най -ефективното лечение за обструктивна сънна апнея е машина за непрекъснато положително налягане на дихателните пътища (CPAP). Тези устройства позволяват постоянен поток въздух в носа и устата, докато някой спи, като държи дихателните пътища отворени и помага на хората да дишат правилно.

Ако дадено лице няма успех с CPAP машина, лекар може да предложи други опции, включително:

 • Устните устройства: По поръчка на устройство, което наподобява предпазител за уста или ортодонтският задържане може да помогне за поддържане на отворени дихателни пътища, като приведе челюстта напред и облекчава препятствията. Тази опция обикновено е най -добра за хора с лека до умерена сънна апнея.
 • Устройство за позициониране: Ако дадено лице има апнея за сън, когато спи на гърба им, устройството за позициониране може да ги държи на тяхна страна и Преобръщане.
 • Хирургия: Основното лечение на OSA при деца е операцията за отстраняване на сливици или аденоиди. Хирургическите опции също съществуват за възрастни, но те обикновено са за тежки OSA и тези, които не могат да понасят други лечения.
 • Хипоглосална стимулация на нервите: Това включва хирургично имплантиране на малко електрическо устройство, за да стимулира нервите на дихателните пътища.

Прочетете повече за възможностите за лечение на сънна апнея.

Резюме

сънната апнея кара човек да спре да диша, докато спи. Състоянието може да повлияе на цялостното здраве на индивида и може да се свърже с високи нива на холестерол.

Тъй като високият холестерол често няма предупредителни знаци, хората трябва да получават редовни прожекции. Хората, които забелязват, че са прекалено уморени през деня и хъркат силно през нощта, трябва да обсъждат възможността за сънна апнея с лекар.

 • Heart Disease
 • Sleep / Sleep Disorders / Insomnia

Medical News Today has strict sourcing guidelines and draws only from peer-reviewed studies, academic изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents